Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ideális gáz.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
679
Könnyen mozgó, elhanyagolható tömegű dugattyúval elzárt tartályban 1,2 mólnyi 10^5 Pa nyomású ideális gáz. Ha 500 J hőt közlünk a gázzal, belső energia 300 J-lal nő. Mennyivel változott eközben a gáz térfogata és a hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Könnyen mozgó dugattyú azt jelenti, hogy a belső és külső nyomás mindig egyforma.
A maradék 200 J munkavégzésre ment el, ami W=p·ΔV
`10^5·ΔV=200`
`ΔV=200·10^(-5)m^3=2·10^(-3)m^3=2dm^3`

Hőmérséklete:
Kezdetben `p·V=n·R·T`
Végén: `p·(V+ΔV)=n·R·(T+ΔT)`
Ebből a kettőből:
`p·ΔV=n·R·ΔT`
Ezekből mindet tudjuk, csak a ΔT-t nem, fejezd ki.
0