Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáz-

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
612
₂Egy 50 literes palackban 0,5 kg 20⁰C-os oxigéngáz (O₂) van. Legfeljebb hány ⁰C-ra melegedhet fel, ha a palack 1 MPa-nál nagyobb belső nyomással nem terelhető? (Az oxigén morális atomtömege 16 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Először a kezdeti nyomást kell meghatározni...
Ezt az általános gáztörvényből határozhatjuk meg.
`p_0*V_0\ =\ m/M*R*T_0\ \ \ ⇒\ \ \ p_0\ =\ m/M*(R*T_0)/V_0`
Ezután a hőmérséklet már meghatározható Gay-Lussac 2. törvénye alapján
`p_0/T_0\ = \ p_1/T_1\ \ \ ⇒\ \ \ T_1\ =p_1/p_0*T_0 = p_1*(M*V)/(m*R)`
0