Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közös hőmérséklet?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
793
Mekkora lesz a közös hőmérséklet, ha egy 20⁰C-os, 273 J/K hőkapacitású csészébe 0,5 dl 90⁰C-os kávét és 0,3 dl 0⁰ C-os tejet öntünk? (A tej és a kávé fajhője 4200 J/kgK, sűrűsége 1 kg/dm³)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1 dl az 0,1 dm³, ezért 1 deci tömege 0,1 kg.

`T` lesz a közös hőmérséklet.
A csésze felmelegszik, ennyi hőenergia kell hozzá:
`Q_1=273·(T-20)`
A 0,03 kg tej is felmelegszik 0-ról `T`-re:
`Q_2=4200·0.03·T`
A 0,05 kg kávé pedig lehűl 90-ről `T`-re, közben ennyi hőenergiát ad le:
`Q_3=4200·0.05·(90-T)`

Energiamegmaradás:
`Q_3=Q_1+Q_2`
Fejezd ki a `T`-t.
0