Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika---

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
521
Átlátszó anyag felszínéről visszavert fénysugár merőleges az anyagba behatoló, megtört fénysugárra, ha a törési szög 33⁰. Mekkora sebességgel terjed ebben az anyagban a fény? (A fény levegőben 3*10^8 m/s nagyságú sebességgel terjed.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A beesési szög 57°-os (az ábra alapján értelmezhető)
Törési törvény alapján:
`(sin\ α)/(sin\ β\ )=n_(21)`
továbbá tudjuk, hogy `n_(21)\ =\ c_1/c_2`
így
`c_2\ =\ (sin\ β)/(sin\ α\ )*c_1\ =\ (sin\ 33°)/(sin\ 57°)*3*10^8 m/s\ =\ 1.948*10^8\ m/s`
0