Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ferde hajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
549
Egy súlylökő 1,8 m magasságból a vízszintessel 40⁰-os szöget bezáró kezdősebességgel engedte el a súlygolyót. Mekkora volt a golyó kezdősebessége, ha a golyó a sportolótól 22 m-re ért talajt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ferde hajításnál a hajítás távolságát az alábbi képletből tudjuk meg:
xmax = ( v02 · sin2α ) : g.
Átforgatva a képletet v02-re:
v02 = ( xmax · g ) : sin2α

Behelyettesítve:
v02 = ( 22 [m] · 10 [m/s2] ) : sin(2 · 40⁰) = 220 [m2/s2] : 0,9848 =∼223,4 m2/s2
v0 =  223,4 [m2/s2 = 14,95 m/s.

Vagyis kb.∼15 m/s volt a kezdősebessége.
0