Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Test

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
864
Vízszintes asztallapra egymás mellé egy 4 kg és egy 6 kg tömegű téglatestet helyezünk. A testeket 20 N nagyságú erővel vízszintesen, az érintkező oldallapokra merőlegesen toljuk a 4 kg-os test felől. Mekkora a téglák gyorsulása, ha súrlódási együttható 0,1? Mekkora erővel nyomja az egyik test a másikat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Először tekinthetjük úgy, hogy egy 10 kilós testet nyomunk.
Annak a súrlódása `μ·(m_1+m_2)·g`, ami 10 N. Ezért az eredő gyorsító erő 20N-10N=10N, a gyorsulás `(m_1+m_2)·a=10\ N`-ból számolható: 1 m/s².

Aztán a két test közötti erő: a 6 kilós test is 1 m/s²-tel gyorsul, ezért az eredő gyorsító erő:
`F=m_1·a=6\ N`
Ezt a két test közötti erő adja, de nem csak ezt kell adnia, hanem az első test súrlódásának kompenzálását is:
`F_(s1)=μ·m_1·g=6\ N`
Vagyis a két test közötti erő 12 N.
0