Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1264
Vízszintes felületen lévő, álló 4 kg tömegű testet, a vízszintessel 30 fokos szöget bezáró, 20 N nagyságú erővel húzni kezdünk. A súrlódási együttható 0,1 Mennyi munkát végzünk 10 m úton? Mekkora a gravitációs erő, a tartó erő és a súrlódási erő munkája? Mekkora a test sebessége az út végén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`m=4\ kg`
`G=40\ N`
A húzóerő függőleges és vízszintes komponense:
`F_f=20\ N·sin\ 30°=10\ N`
`F_v=20\ N·cos\ 30°=10sqrt3\ N`
`µ=0.1`
`s=10\ m`

Munkavégzés:
A gravitációs erő és a húzóerő függőleges komponense nem végeznek munkát, mert nincs függőleges irányú elmozdulás.
A vízszintes komponens munkája:
`W=F_v·s=100sqrt3\ J`
(Ennek nagyobb része gyorsítja a testet, a kisebb része pedig a súrlódás munkája ellen kell.)

Sebesség:
Ahhoz először ki kell számolni a gyorsító erőt, amihez pedig a súrlódási erőt is.

A húzóerő függőleges komponense emeli a tárgyat. Persze nem emeli fel, mert a súly nagyobb nála, de csökkenti azt az erőt, amivel a test nyomja a talajt. Szóval a nyomóerő a súlynak és az emelő erőnek a különbsége:
`F_(ny)=G-F_f=30\ N`
Ez határozza meg a súrlódás nagyságát:
`F_s=µ·F_(ny)=3\ N`

A testet a rá ható vízszintes erők eredője gyorsítja:
`F=F_v-F_s=(10sqrt3-3)\ N`
Ennek a munkája (az effektív munka) :
`W_e=F·s=(100sqrt3-30)\ J`
Ebből lesz mozgási energia:
`1/2·m·v^2=W_e`
... fejezd be.
0