Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika---

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1773
Egy szabálytalan alakú test súlya levegőben 10 N, vízben 8 N. Mekkora a test térfogata és sűrűsége? (A levegő sűrűsége elhanyagolható, a víz sűrűsége 1000 kg/m³)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A vízben a testre ható felhajtóerő 2 N, vagyis Arkhimédész szerint éppen ekkora súlyú vizet szorít ki. `g=10\text{m}/\text{s}^2`-tel számolva ez 200 gramm víznek felel meg, ennek a térfogata `V=200\text{cm}^3`.

Ha a test súlya levegőben 10 N, akkor a tömege 1 kg. Tehát megvan a térfogat és a tömeg, innen a sűrűség `rho = m/V``=``(1000\text{g})/(200\text{cm}^3)``=``5 \text{g}/\text{cm}^3``=``5000 \text{kg}/\text{m}^3`.

(Számolás nélkül is megmondhattuk volna, hogy a test éppen ötször sűrűbb a víznél, hiszen az ő súlya 10 N, a vele azonos térfogatú vízé pedig 2 N.)
0