Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

U alakú cső

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1157
U alakú, állandó keresztmetszetű függőleges szárakkal rendelkező csőben 13600 kg/m³ higany van. Ha az egyik szárba a higanyra 1000 kg/m³ sűrűségű, 50 cm magasságú vízréteget, a másik szárba pedig 848 kg/m³ sűrűségű, 75 cm magasságú olajréteget tőltünk, akkor mekkora lesz a két szárban a higanyszintek magasságkülönbsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A víz nyomása: `p_\text{víz}=rho_\text{víz}*h_\text{víz}*g=1000*0.5*10=5000\text{ Pa}`

Az olaj nyomása: `p_\text{olaj}=rho_\text{olaj}*h_\text{olaj}*g=848*0.75*10=6360\text{ Pa}`

A kettő különbsége 1360 Pa, ezt kell fedeznie a higanyszintek különbségének:
`rho_\text{Hg}*Delta h_\text{Hg}*g=p_\text{olaj}-p_\text{víz}`

`Delta h_\text{Hg}=(p_\text{olaj}-p_\text{víz})/(rho_\text{Hg}*g)``=``1360/(13600*10)``=``0.01\text{m}=1\text{cm}`
Módosítva: 7 éve
0