Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika-

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
648
Tenger alati vulkanikus gázforrásból feltörő buborékok térfogata hányszorosára nő, miközben a feszínre érnek? A forrés 60 m mélyen van, a gáz hőmérséklete a forrásnál 85⁰C, amely a felszínig 25⁰C-ra hűl le. A tengervíz sűrűsége 1025 kg/m³, a tengerszinti légnyomás 103 kPa (g=10 m/s²)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Fent a nyomás:
`p_1=103\ kPa`
A folyadék nyomása `h` mélyen: `ρ·g·h` (hidrosztatikai nyomás)
Alul a nyomás:
`p_2=p_1+ρ·g·h=...` számold ki

Alul a térfogat `V_2`
(1) `p_2·V_2=n·R·T_2`
Az `n`-et nem tudjuk, de nem baj.
Felüll a térfogat `V_1`
(2) `p_1·V_1=n·R·T_1`
Az (1) és (2) egyenleteket elosztva egymással:
`(p_1·V_1)/(p_2·V_2)=T_1/T_2`
`V_1/V_2=T_1/T_2·p_2/p_1=...` számold ki
(A hőmérsékleteket persze Kelvinbe át kell váltani!!!)
0