Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika___

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1151
Mennyi annak a farönknek a tömege, amely éppen megtart a víz felszíne felett egy 80 kg tömegű embert(Farönk éppen a vízfelszín alá kerül)?(A fa sűrűsége 850 kg/m³, a vízé 1000kg/m³.) Készítsen a fatönkre ható erőket ábrázoló rajzot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A farönkre ható erők: lefelé nyomja az ember `m_\text{ember}*g` erővel, szintén lefelé hat az `m_\text{fa}*g` nehézségi erő, felfelé pedig a víz `F_f` felhajtóereje. A farönk nyugalomban van, tehát `F_f=m_\text{ember}*g+m_\text{fa}*g`. Azt is tudjuk, hogy a felhajtóerő megegyezik a farönk által kiszorított víz súlyával: `F_f=rho_\text{víz}*V_\text{fa}*g`.

Tehát egyelőre itt tartunk:
`rho_\text{víz}*V_\text{fa}=m_\text{ember}+m_\text{fa}`

Ha a farönk térfogatát kifejezzük a sűrűségével és a tömegével (`V_\text{fa}=m_\text{fa}/rho_\text{fa}`), akkor már csak a keresett tömeg lesz az ismeretlen az egyenletben:
`rho_\text{víz}*m_\text{fa}/rho_\text{fa}=m_\text{ember}+m_\text{fa}`

`m_\text{fa}=m_\text{ember}/(rho_\text{víz}/rho_\text{fa}-1)``=``80/(1000/850-1)~~453\text{kg}`
0