Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka

Főoldal » Középiskola » Fizika
531
Kerem segitsenek,ebbe a 4peldaban
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezt kell tudni:
`W=F·s`
Munka egyenlő erő szorozva megtett út.

5)
A csiga súlya: `F="0,063"\ N`
A megtett út: `s`
A végzett munka: `W=1\ J`
`W=F·s`
`1\ J="0,063"\ N·s`
`s=(1\ J)/("0,063"\ N)`

Azt is kell még tudni, hogy a `J` joule ugyanaz, mint a newtonméter: `Nm`. Ha osztjuk newton-nal, akkor méter lesz a mértékegység.

6)
`W=300\ kJ=300000\ J`
`F=25\ kN=25000\ N`
`s` méter mély a kút. Olyan magason hatott az `F` erő, közben munkát végzett.

`W=F·s`
fejezd be.

9)
`F=350\ N`
A teljes magasság 5 m, vagyis egy elem magassága `h=(5\ m)/25`
Az első helyben maradt, ahhoz nem kellett munka, `W_1=0\ J`
A másodikat `h` magasra kellett emelni, a munka `W_2=F·h`
A harmadikat `2h` magasra kellett emelni, a munka `W_3=F·2h`
stb.
Az utolsót `24h` magasra kellett emelni, a munka `W_2=F·24h`
Az összes ennek a 25 munkának az összege.
Trükk:
- ha az elsőt meg az utolsót összeadjuk, az `0+F·24h=F·24h`
- ha a másodikat meg az utolsó előttit összeadjuk, az `F·h+F·23h=F·24h`
- a harmadik meg az utolsó előtti előtti összege szintén `F·24h`
Ilyen párból van `25/2` darab, tehát az összeg `(25·F·24·h)/2`
Ezt egyébként matekból tanultátok, úgy hívják, hogy számtani sor.

Tehát az összes munka ennyi:
`W=25·F·12·h=25·350\ N·12·(5\ m)/25=350\ N·12·5\ m=...`

10)
`W=F·s`
A grafikon egyik szára az `F`, a másik meg az `s`. Itt az `F·s` pontosan a görbe alatti területet jelenti. Számold ki a területet. (Bontsd két részre: egy háromszög a bal oldalon, mellette egy téglalap.)
0