Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Surlodas

Főoldal » Középiskola » Fizika
542
Kerem a 3,4,5ben segitsen vki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3.
A maximális tapadási súrlódási erő `mu m g=0.25*40*10=100\text{N}`, ekkora erővel lehet tehát megmozdítani a ládát.


4.
Ha a teherautó `a` gyorsulással mozog, és a láda nem csúszik meg, akkor a láda is `a` gyorsulással mozog. Ehhez `ma` erő szükséges, amelyet a tapadási súrlódási erő szolgáltat. Viszont ez maximum `mu m g` lehet. Innen tehát a maximális gyorsulás `a_\text{max}=mu g``=``0.3*10=3\text{m}/\text{s}^2`.


5.
Ez olyan, mint a 4. feladat, csak itt centripetális gyorsulás van. A láda körpályán tartásához `(m v^2)/r` centripetális erő szükséges, ezt kell a tapadási súrlódásnak fedeznie. Az viszont legfeljebb `mu m g` lehet. A kettőt egyenlővé téve és kifejezve a sebességet: `v_\text{max}=sqrt(mu g r)``=``sqrt(0.4*10*25)``=``10\text{m}/\text{s}``=``36\text{km}/\text{h}`.
0