Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki gyorsan mert kellene holnapra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
629
Sos A sargat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) A henger kiterített palástja olyan téglalap, ahol az egyik oldal hossza a magasság, vagyis 2,25 m, másik oldala az alapkör sugara, mivel pontosan illeszkedik rá, tehát 2*0,4*π =0,8π m. Innen a palást területe ezek szorzata: 2,25*0,8π=1,8π m², igény szerint kerekíthető.

b) Ha henger alakú lenne, akkor a palást területe az a)-ban tárgyaltak alapján 0,2π*6,4=1,28π m² lenne, de most félhenger van, ezért osztunk 2-vel; 0,64π m², igény szerint lehet kerekíteni.

c) A palást területe 80π*75=6000π cm², az alaplapok területe 2*40²*π=3200π cm², összesen 9200π cm² a felszíne, erre 10%-ot, vagyis 1/10 részét rá kell számolni: 9200π+920π=10120π cm², igény szerint kerekíthető.

d) A pohár térfogata 5²*π*M=25π*M cm³. Azt kell tudni, hogy definíció szerint 1 dm³=1 liter, ha mindkét oldalt 1000-rel váltjuk, akkor 1cm²=1ml, tehát a 440 ml 440 cm³-nek felel meg, így csak ezt az egyenletet kell megoldani:

25π*M=440, erre M=17,6/π cm adódik, igény szerint kerekíthető.
1