Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai probléma

Főoldal » Középiskola » Kémia
585
40 gramm, 2,5 m/m%-os brómoldat brómját mekkora tömegű hangyasav színteleníti el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, kémia, szerves, számítási
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A 40 gramm 2,5 m/m%-os oldat oldott anyag tartalma (40/100)·2,5 = 1 gramm (=g a továbbiakban).
Valójában 1g brómmal van dolgunk.

A reakció egyenletét felírva: HCOOH + Br2 = 2Hbr2 + CO2

1g Br2 = x-ed része 1 mol Br2-nek, ebből x=1[g]/159[g/mol]=0,00626 mol.

Tovább: 0,00626 mol Br2-mal 0,00626 mol hangyasavnak kéne reagálnia, és mivel a HCOOH moláris tömegét tudjuk, így a kérdés a tömeg, magyarán:
x/46[g/mol] =0,00626 mol, melyből x=0,288g.

0,28 gramm hangyasav színteleníti el...
0