Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bizonyítás egyszerűen, köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
567
Hogyan lehet a legegyszerűbben bizonyítani a Newton-Leibniz formulát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analízis, egyszerűen, Középiskola
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vezessük vissza egy négyzet problémára, így még numerikusan is igazolható lesz.

Tételezzük fel és indokoljuk ,hogy a formula helyes:
Jelöljük egy négyzet egyik oldalát a-val, majd így a négyzet területe:
a2 = 0a F(a) dx
konkrét példával: 3×3 = 9 = 03 3 dx

Továbbra is tartsuk fent az állítást ,hogy a formula helytálló, ekkor:
a2 = 0|a (a·a)-(a·0)
konkrét példával: 3×3 = 9 = (3×3)-(3×0) = 3×3 = 9

És helyettesítsük be a2 helyére a kiindulásnál vett összefüggést. Így:
0a F(a) dx = a(a)-a(0). | És mivel F(a) megegyezik a-val (pl.: 3 = 3), ezért 0a F(a) dx = F(a)-F(0). Az intervallumok jelöléseitől meg tekintsünk el.
Módosítva: 7 éve
0