Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1425
11 ceruza annyiba kerül, mint 7 füzet, 7 ceruza meg ára pedig 7,2 Ft-tal kevesebb, mint 11 füzet.
Mennyibe kerül 5 ceruza és 9 füzet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, egyenlet, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is a jelöléseim:
ceruza =c
füzet =f

Amit tudunk: 11c = 7f, valamint: 11f-7,2 = 7c
Felállítva egy egyenletrendszert:
(1) 11f-7,2 =7c
(2) 7f =11c

Melynek megoldásai: c=0,7 és f=1,1

Szóval egy ceruza 0,7 Ft és egy füzet meg 1,1 Ft.
Ebből kiszámítva (5·0,7)+(9·1,1) =13,4 Ft kerül 5 ceruza és 9 füzet.
0