Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
638
Egy termék árát 10%-kal csökkentik , majd 10 lejjel növelik , így a termék 190 lejbe kerül. Számítsd ki a termék eredeti árát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A keresett eredeti ár: x lej
Ezt csökkentik 10%-ával: x-(10%·x) =x-10(x/100)
Majd 10 lejjel növelik: x-10(x/100)+10
Ami így 190 lejjel lesz...: x-10(x/100)+10 = 190

Megoldva az egyenletet:
x-10(x/100)+10 = 190 |összevonva, -10
x-(10x/100)+10 = 180 |tört...
(100x-10x)/100 = 180 | ·100
100x-10x = 18 000 |egyszerűsítés
90x = 18 000 | :90
x = 200 lej az eredeti ár

Ellenőrízve:
200 lej, melyet 10%-al (=20 lejjel) csökkentenek, így 180 lej lesz amit 10 lejjel növelve 190 lejbe fog kerülni... :)

0