Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Newton II. törvénye

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
522
Valaki eltudná magyarázni ,hogy is van az F=m·a eredeti levezetése? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az alábbi ábrán láthatod a levezetést, hozzámagyarázva:
A szorzatfüggvényekre a deriválási szabály: (f·g)' =f'·g + f·g'.

Majd tudjuk azt is ,hogy a sebesség idő szerinti deriváltja (dv/dt) egyenlő a-val, így az utolsó lépés ill. szorzat első tagja érthető is: m·a
A másodiknál ,ha a tömeg nem változik (=tömeg idő szerinti deriváltja zérus): dm/dt =0, így érthető ,hogy 0·v =0.
Tehát: F=m·a+0·v =m·a.

Megjegyz.: Egyszerűbben fogalmazva így néz ki: F=ΔI/Δt (=függvények nélkül, konkrét adattal...), és ugye valójában ide helyettesíthetünk be függvényt és számolhatunk differenciát.
0