Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciálgeometria kérdés

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
606
Keresem az `x^2+x^2y^2+y^2=1` egyenletű zárt görbe grafikonjával középpontosan hasonló grafikon görbéjének egyenletét, ahol a középpont a Descartes-koordinátarendszer origója. Megoldható-e `f(x)`-re zárt alakban a `lambda*sqrt(1-x^2)/sqrt(1+x^2)=f(lambda*x)` fügvényegyenlet? A fenti feladatnak a `x^2+x^2y^2+y^2=lambda^2` illetve `lambda^2*x^2+x^2y^2+lambda^2*y^2=lambda^4` nem megoldása.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az `F(x,y)=0` implicit függvény λ-szoros középpontos nagyítása az `F(x/λ,y/λ)=0` függvény. Ez kicsit átformálva ez lesz:
`x^2 + (x^2 y^2)/λ^2 + y^2 = λ^2`

Nem tudom, miért ne lenne jó az utolsó egyenlet, amit írtál? Jó az szerintem.
0