Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegközéppont, tömegpont

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
559
Az 1 m oldalú négyzet két szomszédos csúcsában egy-egy 4kg-os,a további csúcsokban egy 1 kg-os, ill. egy 2kg-os tömegpont van. Milyen távolságra van a rendszer tömegközéppontja az 1kg-os tömegponttól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Helyezzük a négyzetet egy koordinátarendszerbe! A csúcsok koordinátái méterben:

1 kg: (0, 0)
2 kg: (1, 0)
4 kg: (0, 1)
4 kg: (1, 1)

A tömegközéppont helye a csúcsok helyvektorainak súlyozott összege:

`m_x=(1*0+2*1+4*0+4*1)/(1+2+4+4)=6/11`

`m_y=(1*0+2*0+4*1+4*1)/(1+2+4+4)=8/11`

Ennek az 1 kg-os csúcstól számított távolsága:

`sqrt((6/11)^2+(8/11)^2)=10/11 \text{m}`
Módosítva: 7 éve
0