Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hangtan, kinematika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
539
Milyen távolságra repült el az 594 m/s nagyságú sebességgel haladó golyó atttól a megfigyelőtől, aki akkor hallotta meg a golyó által keltett hangot, amikor az 18 méterre volt tőle? ( A hang 330 m/s nagyságú sebességgel terjed)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Kiírva az adatokat:
v=594 m/s
s=18 m
vhang=330 m/s
Az utóbbi két adatból ki tudjuk számítani ,hogy mennyi idő alatt ért 18 m-ről a golyó 330 m/s-os sebességgel terjedő hangja a megfigyelőhöz.
Magyarán:
t=s/v =18m : 330 m/s =0,054 s.
Ebből pedig azt ,hogy mekkora utat tett meg addig a golyó:
s=v×t =594 m/s × 0,054 s =32,076 m.
A választ tehát ,hogy... 32,076 métert tett meg a golyó az idő alatt amíg a hangja eljutott a megfigyelőhöz.




Megjegyz.:
(Ha előtte volt a golyó 18m-rel akkor kb. 14,076 m-re utána lesz ebben a pillanatban...)
Módosítva: 7 éve
0