Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajítás2

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
541
Mekkora sebességgel ér talajt a 200g tömegű, 20 m magasból 54 km/h nagyságú sebességgel elhajított kődarab? (A hajítás kezdősebességének vízszintessel bezárt szögét tetszőlegesen választhatja)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`54 km/h = 15 m/s`

Ha függőlegesen lefelé vagy felfelé dobunk - a sebesség (energiával)
`1/2*m*v_0^2 + m*g*h = 1/2*m*v^2`
így a sebesség
`v = sqrt(v_0^2 + 2*g*h)`
mivel a kezdősebesség négyzeten van - mindegy, hogy felfelé vagy lefelé dobás történt-e.
`(v_0^2 = v_0*v_0\ \ \ vagy\ \ \ v_0^2 =-v_0*-v_0)`
Ha valamilyen szöget zár be a sebesség a függőlegessel, akkor
a függőleges komponens ` v_0*sin(α)`
a vízszintes komponens `v_0*cos(α)`
a sebességek
`v_y^2 = v_0^2*sin^2(α) + 2*g*h`
`v_x^2 = v_0^2*cos^2(α)`
ahonnan
`v^2 = v_x^2+v_y^2 = v_0*sin^2(α) + v_0*cos^2(α) + 2*g*h = v_0*(sin^2(α) + cos^2(α)) + 2*g*h`
`sin^2(α) + cos^2(α) = 1`
Ezért
`v = sqrt(v_0^2 + 2*g*h)`
0