Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mechanika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
445
Mekkora sebességgel halad át felső holtpontján az a hajóhinta, amely a forgástengelytől 6 m távolságra lévő padon ülő 72 kg-os embert az ülés 48 N nagyságú erővel nyomja (lefelé)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az ember körmozgást végez, a centripetális erőt az ülés nyomóereje és a nehézségi erő összege szolgáltatja:
`F_\text{cp}=48+720=768\text{N}`

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy:
`F_\text{cp}=(mv^2)/R`

Kifejezve az ismeretlen kerületi sebességet:
`v=sqrt((F_\text{cp}R)/m)=sqrt((768*6)/72)=8\text{m}/\text{s}`
0