Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika3

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
528
A nap sugarai a vízszintessel 30⁰-os szöget bezáró irányban érik el a Föld felszínét. Mekora szöget zárjon be a vízszintessel annak a síktükörnek a síkja, amellyel egy mély kút alját szeretnénk megvilágítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ehhez rajzolni kell csak... azon kívül semmi nehéz trükk nincs benne.

- Ha 30 fokos szögben állna a tükör, akkor 90° beesési szögben érnék el a fénysugarak a tükröt.
- Ha 30°+α szögben áll, akkor 90°-α lesz a beesési szög, és persze ennyi lesz a visszaverődési szög is a beesési merőleges másik oldalán.
- A tükör a visszavert sugárral ilyenkor tehát α szöget zár be.
- A visszavert sugár függőleges, tehát a visszavert sugár egy derékszögű háromszög egyik befogója. Az átfogó a tükör, a másik befogó pedig a vízszintes talaj.
- Ennek a derékszögű háromszögnek a két nem 90°-os szöge tehát 30°+α és α:
(30°+α) + α = 90°
α = (90°-30°)/2 = 30°

Tehát a tükör a vízszinteshez képest 30°+α=60° szögben kell álljon.
0