Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ideális gázok2

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
577
Egy 16,62 literes tartályban 1kg tömegű, 47⁰C hőmérsékletű, 5 MPa nyomású gáz van. Milyen gáz lehet a tartályban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egyetemes gáztörvény:
`p·V=n·R·T`
`p=5·10^6\ Pa`
`V="16,62"\ l="16,62"/1000 m^3`
`n=`ismeretlen
`R=8,314 J/(mol·K)`
`T=47+273\ K`

Számold ki az `n` anyagmennyiséget, az mol lesz. Tudjuk, hogy annyi mol az éppen 1 kg, számold ki, hogy 1 mol hány gramm. Aztán a periódusos táblában meglesz, hogy melyik gázról van szó. Vigyázz, hogy a gázok (kivéve a nemesgázokat) kétatomos molekulák, vagyis mondjuk 1 mol hidrogénnek nem 1 gramm a tömege, hanem 2.

Ugye be tudod fejezni?
0