Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtágulás2

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
849
A 20⁰C-on 11,28 cm átmérőjű alumíniumtengelyre egy ugyanezen a hőmérsékleten 11,25 cm belső átmérőjű acélgyűrűt kell ráhúzni. Hány ⁰C-ra kell a gyűrűt felmelegíteni? (αaclél=1,2·10^-5 1/K)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egy lyuk ugyanúgy tágul, mintha ugyanolyan anyag lenne benne és az tágulna. Vagyis a 11,25 cm-es lyuknak is `α_"acél"` a lineáris hőtágulási együtthatója.

A lyuk átmérője lineáris mennyiség, nem térfogati, ezért a lineáris hőtágulási együtthatóval kell számolni.

A hőtágulás képlete:
`Δl=α·l_0·ΔT`
Most szükség van `Δl="11,28"\ cm-"11,25"\ cm` nagyságú változásra. A kezdeti hossz természetesen `l_0="11,25"\ cm`.
Számold ki a `ΔT` hőmérsékletváltozást, aztán add hozzá a kiinduló 20 °C-hoz.
0