Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harmónikus rezgőmozgás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
577
Rugalmas pontsoron keltett 15cm ampiltúdójú 20Hz frekvenciájú hullám 50m/S nagyságú sebességgel terjed. A hullámforrásnál a kezdőfázis értéke pí/4. irja fel a kitérés az idő függvényében a hullámforrástól 10 méterre lévő pontban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A hullámhossz `lambda=c/f=50/20=2.5\text{m}`. A feladatban szereplő 10 méter a hullámhossz egész számú többszöröse, tehát ebben a pontban a fázis megegyezik a hullámforrás fázisával. Így az időfüggvény:

`x(t)=A sin(2 pi f t + varphi) = 0.15 sin(40pi t+pi/4)`

Itt `x` méterben, `t` pedig másodpercben értendő.
0