Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtágulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
765
Mennyi alkohol van 8,1·10^-6 1/K lineáris hőtágulási együtthatójú üvegből készült 1 mm^2 keresztmetszetű hengerben, ha 1⁰C-os hőmérséklet-emelkedéskor az alkoholszint 2 mm-rel mozdul el benne?(Az alkohol hőtágulási együtthatója 1,1·10^-3 1/K)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az alkoholszint emelkedése annak a következménye, hogy az alkohol jobban kitágul, mint az üveg.
Feltételezve, hogy egy gömbben van az alkohol a hőmérő alján a következő egyenlet írható fel
"csőbeli" térfogatváltozás = (a)lkohol tágulása - (ü)veg tágulása
`A*l\ = 3*α_a*V_0*ΔT\ -3*α_ü*V_0*ΔT = 3*ΔT*(α_a-α_ü)*V_0`
`V_0 = (A*l)/(3*ΔT*(α_a-α_ü)) = (10^-6*10^-3)/(3*1*(1100*10^-6-8,1*10^-6)`
`V_0 = 3*10^-7 m^3`
0