Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika

Főoldal » Középiskola » Fizika
596
Egy autó induláskor 5s alatt gyorsul fel 90km/h nagyságú sebességre, majd 1000m hosszú fkúton állt meg. A gyorsító és a lassító szakaszon a gyorsulása állandó nagyságú volt. Melyik szakaszon volt nagyobb a gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha kötekedni akarnék, akkor rávágnám, hogy nyilván a gyorsítás közben volt nagyobb a gyorsulása, hiszen fékezés közben negatív volt. De nyilván a gyorsulás abszolút értékére gondoltak.

5 másodperc alatt gyorsult fel 90 km/h, azaz 25 m/s sebességre álló helyzetből, tehát az első szakaszon a gyorsulása:

`a_1=(Delta v)/(Delta t)=25/5=5\text{m}/\text{s}^2`

Fékezés közben a megtett út `s=v_0 t+a_2/2 t^2`, és azt is tudjuk, hogy állóra fékez, vagyis a megállás ideje `t=-v_0/a_2`. Behelyettesítve a második képletet az elsőbe:

`s=-v_0 v_0/a_2+a_2/2 (v_0/a_2)^2 = -v_0^2/(2a_2)`

Kifejezve az ismeretlen gyorsulást:

`a_2=-v_0^2/(2s)=-(25^2)/(2*1000)=-0.3125\text{m}/\text{s}^2`

Tehát abszolút értékben is az első szakaszon volt nagyobb a gyorsulás.
0