Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
571
Függőleges tengelyű, henger alakú tartályban lévő 27⁰C-os O₂ gáz fölött könnyen mozgó 5kg tömegű dugattyú van. Ha a gáz hőmérsékletét 10⁰C-kal emeljük, a dugattyű 10cm-rel mozdul el. Mennyi munkát végezett a gáz, és mekkora volt az eredeti térfogata, ha a tartály víszintes keresztmetszete 1dm² a külső légnyomás pedig 10⁵Pa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A folyamat izobár - a belső nyomás folyamatosan megegyezik a külső és a dugattyú által kifejtett nyomással.
`p_b = p_k + (m*g)/A`
A kezdeti térfogat így G-L I. alapján határozható meg:
`V_0/T_0 = V_1/T_1`
`V_0/T_0 = (V_0 + ΔV)/T_1`
`V_0 = ΔV*(T_0/(T_1-T_0))`
ahol
`ΔV = A*Δl`
A munkavégzés ilyen esetben
`W = - p_b*ΔV`
A mínusz előjel azt jelzi, hogy a gáz végezte a munkát.

Módosítva: 7 éve
0