Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
428
Határozza meg a 4,47m/s nagyságú kezdősebességgel a vízszintessel 26,6⁰-os emelkedési szögben elhajított test átlagsebességét a mozgás első másodpercében!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az `α="26,6"°`-os irányú `v_0="4,47"m/s` nagyságú kezdősebesség két komponense:
- vízszintes: `v_(0v)=v_0·cos\ α=...` számold ki
- függőleges: `v_(0f)=v_0·sin\ α=...`

A vízszintes sebesség végig megmarad az 1 sec alatt:
`v_"v_átlag"=v_(0v)`

A függőleges sebesség viszont változik:
`v_(f) (t)=v_(0f)-g·t`
Ennek az átlaga épp annyi, mint ami fél másodperckor a sebesség (ezt érted, miért?) :
`v_"f_átlag"=v_(0f)-10 m/s^2·1/2 s`
(Ez negatív lesz, vagyis lefelé irányú.)

A teljes átlagsebesség pedig a vízszintes és függőleges átlagsebességből alkotott vektor, vagyis jobbra lefelé irányú lesz, a víszintessel β szöget bezárva.
A nagysága:
`v_"átlag"=sqrt(v_"v_átlag"^2+v_"f_átlag"^2)`
Az iránya:
`"tg"\ β=v_"f_átlag"/v_"v_átlag"=...`
`β="arc"\ "tg"(v_"f_átlag"/v_"v_átlag")=...` számold ki a számológépeddel.
Ez negatív lesz, hisz jobbra lefelé az irány.
Módosítva: 7 éve
0