Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika harmónikus rezgőmozgás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
523
Mekkora a periódusideje annak a 15cm-es amplitúdójú harmonikus rezgőmozgásnak, amelynek 10cm-es kitéréséhez tartozó sebessége 3m/s nagyságú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Harmonikus rezgőmozgás kitérése:
`x=A·sin(ωt)`
Sebessége:
`v=A·ω·cos(ωt)`

A 10 centinél:
`"0,1"="0,15"·sin(ωt)`
`3="0,15"·ω·cos(ωt)`
--------
`sin(ωt)=10/15`
`cos(ωt)=sqrt(1-sin^2(ωt))=...` számold ki, aztán a fenti koszinuszos egyenletből kijön ω.

Amikor t=T periódusidő, akkor `ωT=2π`, vagyis `T=(2π)/ω`, számold ki.
0