Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika optika feladat2

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
506
Mekkora beesési szögben lehet az 1,3 törésmutatójú átlátszó anyagból készült henger alapjára ejteni afénysugarat, hogy a palástján keresztül ne léphessen ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Csinálj rajzot, ami gyakorlatilag egy téglalap. Felül lép be a hengerbe, és mondjuk a jobb oldali falon történik teljes visszaverődés.

Ha α a beesési szög a függőlegeshez képest, akkor az alapon belépve β lesz a törési szög (sizntén a függőlegeshez képest):
`(sin\ α)/(sin\ β)="1,3"/1`
Az oldalfalon ez a β szög 90°-β beesési szöget jelent (rajzold meg a derékszögű háromszöget). Ha kilépne oldalt, akkor a törési szög γ lenne:
`(sin(90°-β))/(sin\ γ)=1/"1,3"`
Akkor történik teljes visszaverődés, szóval akkor nem lép ki a sugár, ha γ már 90° lenne, vagyis `sin\ γ`=1:
`sin(90°-β)=1/"1,3"`
`90°-β=arc\ sin\ 1/"1,3"`
Ebből számold ki β-t, aztán az első képlettel α-t.
0