Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

HELP FIZIKA

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
509
Fagolyót 1,25m magasból vízbe ejtve 20cm mélyen merül a víz alá, mekkora volt a sebessége a 4,5 cm mélységben?(A közegellenálást vegye állandónak)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A fa úszik, tehát a felhajtóerő nagyobb a súlyánál. Ezért amikor a vízben van, akkor a rá ható eredő erő felfelé irányú. Az az erő lassítja úgy, hogy 20 cm mélyen megáll (és elindul felfelé). Ez az erő legyen `F`. Nem tudjuk, mennyi, mert nem tudjuk a golyó tömegét.

Amikor beér a vízbe, akkor a sebessége a szabadesésből számolható:
`1/2·m·v^2=m·g·h`
`v=sqrt(2gh)=sqrt(2·10·"1,25")=sqrt(25)=5 m/s`

A lassulást legegyszerűbb úgy számolni, mintha visszafelé néznénk meg a filmet, vagyis 20 cm = 0,2 m mélyről felgyorsulna a felszínre az `F` erő hatására. Az `F` erő `s` úton `F·s` munkát végez, ez adja az energiát a sebességhez:
`F·"0,2"=1/2·m·v^2`
`F=1/2·m·v^2/"0,2"`
itt `v=5 m/s`
`F=1/2·m·25/"0,2"=1/2·m·125`
mivel nem tudjuk a tömeget, eddig tudunk eljutni.

4,5 cm-es szinthez 20-4,5=15,5 cm úton hat az `F` erő, ezért a keresett sebesség:
`F·"0,155"=1/2·m·v_1^2`
Ide írd be a fenti `F`-et, ki fog esni a tömeg.
0