Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki levezeti nekem?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
449
Valamely anyagi pont 1m sugarú körpályán egyenletes körmozgást végez úgy, hogy a 2s időtartamhoz tartozó átlagsebessége 0. Mekkora a lehető legkisebb pillanatnyi gyorsulása?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Nulla az átlagsebesség 2 másodperc alatt. Ez azt jelenti, hogy minden α irányú pillanatnyi sebességnek van 180°+α irányú (vagyis ellentétes irányú) ugyanakkora pillanatnyi sebessége is a 2 sec alatt. Az egyenletes körmozgásban a pillanatnyi sebesség (kerületi sebesség) állandó nagyságú (persze az iránya változik), tehát 0 átlagsebesség csak úgy lehet, ha 2 sec alatt éppen 1 vagy 2 vagy 3 vagy akárhány egész számú kört tesz meg.

A pillanatnyi gyorsulás az egyenletes körmozgásnál a centripetális gyorsulás, ami állandó nagyságú. Ha ω a körsebesség, akkor
`a_"cp"=ω^2·r`
Ez akkor a legkisebb, ha ω a lehető legkisebb. Az pedig esetünkben akkor van, ha 2 sec alatt éppen 1 fordulatot vagyis 2π szöget tesz meg. Ezért a szögsebessége:
`ω=(2π)/(2\ s)=π 1/s`
Fejezd be...
0