Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Valaki levezeti nekem?

61
Valamely anyagi pont 1m sugarú körpályán egyenletes körmozgást végez úgy, hogy a 2s időtartamhoz tartozó átlagsebessége 0. Mekkora a lehető legkisebb pillanatnyi gyorsulása?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Nulla az átlagsebesség 2 másodperc alatt. Ez azt jelenti, hogy minden α irányú pillanatnyi sebességnek van 180°+α irányú (vagyis ellentétes irányú) ugyanakkora pillanatnyi sebessége is a 2 sec alatt. Az egyenletes körmozgásban a pillanatnyi sebesség (kerületi sebesség) állandó nagyságú (persze az iránya változik), tehát 0 átlagsebesség csak úgy lehet, ha 2 sec alatt éppen 1 vagy 2 vagy 3 vagy akárhány egész számú kört tesz meg.

A pillanatnyi gyorsulás az egyenletes körmozgásnál a centripetális gyorsulás, ami állandó nagyságú. Ha ω a körsebesség, akkor
`a_"cp"=ω^2·r`
Ez akkor a legkisebb, ha ω a lehető legkisebb. Az pedig esetünkben akkor van, ha 2 sec alatt éppen 1 fordulatot vagyis 2π szöget tesz meg. Ezért a szögsebessége:
`ω=(2π)/(2\ s)=π 1/s`
Fejezd be...
0