Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki levezetné nekem ez a fizika feladatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
509
Az 1 cm^2 keresztmetszetű 7,8 kg/dm^3 sűrűségű vasból készült huzal 32500N nagyságú erőt képes kifejteni. Milyen hosszú huzal szkadna ela saját súlyától, ha (elég mély) 1,3kg/dm^3 sűrűségű tengervízbe engednék el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Gondolatban vegyünk 1 dm³ huzalt. Ennek a tömege 7,8 kg, súlya 78 N. A kiszorított tengervíz tömege 1,3 kg, súlya 13 N, ez egyben a felhajtóerő is.
Vagyis 1 dm³ huzalra hat 78 N erő lefelé és 13 N erő felfelé, eredőben 65 N lefelé. Pont olyan, mintha 6,5 kg/dm³ lenne a sűrűsége, és nem lenne felhajtóerő.

Szóval számolhatunk úgy, hogy 6,5 kg/dm³ az effektív sűrűség.

1 méter = 10 dm hosszú, 1 cm² = 0,01 dm² keresztmetszetű huzal térfogata 0,1 dm³. Ezért x méter hosszú huzal térfogata 0,1·x dm³, az effektív sűrűséggel számolva ekkora erő hat rá:
0,1·x·6,5·10
(ha g=10 m/s²-tel számolunk)
Ha az x mértékegysége méter, akkor a fenti kifejezés mértékegysége Newton. Azt kell kiszámolni, hogy milyen x-nél lesz ez 32500.
0