Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki levezetné? Köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
575
Az első kettő kérdés kellene.Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
A forgáskúp metszete (az a ametszet, ami átmegy az alapkör átmérőjén valamint a kúp magasságán ... képzeld magad elé) egy egyenlőszárú háromszög, aminek alapja 28 cm, két szára pedig 20 cm. Csinálj hozzá rajzot és írd rá az adatokat.

Rejzold be a háromszög magasságát is, az lesz egyébként a kúp magassága is.
A magasság két derékszögű háromszögre vágta a háromszöget. Fel lehet rá írni a Pitagoraszt:
`14^2+m^2=20^2`
`m=sqrt(20^2-14^2)=sqrt(204)`

Nyílásszög fele:
`sin(α/2)=14/20`
`α/2=arc\ sin\ 14/20` ezt számológéppel tudod kiszámolni, aztán veszed a dupláját, hogy meglegyen α.

2)
e) Ugyanannak a kifejezésnek az 5. hatványa van osztva a 4. hatványával:
`((2a^4b^5)/(x^2y^2))^5:((2a^4b^5)/(x^2y^2))^4=((2a^4b^5)/(x^2y^2))^(5-4)=(2a^4b^5)/(x^2y^2)`
f)
A középső hatványkitevőt érdemes átalakítani:
`b-c^2/b=(b^2-c^2)/b=((b+c)(b-c))/b`
`((a^(1/(b-c)))^(((b+c)(b-c))/b))^(b/(b+c))=a^(1/(b-c)·((b+c)(b-c))/b·b/(b+c))=a`
A számlálóban meg nevezőben minden kiejtette a másikat, húzd át őket.
0