Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két kör belső érintői

Főoldal » Középiskola » Matematika
592
Lásd a két csatolt képet.
Az `AO_1C triangle` és az `O_2BC triangle` miért is hasonló?
Miért egyezik meg az `AO_1C angle` és az `O_2BC angle`?
Szerintem a bizonyításban elírás történt: `alpha/2` helyett `90°-alpha` írandó.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, belső_érintő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nincs igazad, jól van írva az `α/2`.
A zárőjeles részben van a magyarázat nagyon vázlatosan rövidre fogva. Kifejtem:

Az `A`-nál lévő szög, vagyis a `BAC` szög `α`. Annak a kiegészítő szöge `180°-α`.
Nevezzünk el valahogy dolgokat, mert így nehéz beszélni róla:
Rajzold be azt a két érintési pontot, ahol az `AC` belső és `AB` külső érintők érintik az `O_1` kört (be vannak rajzolva, csak nincs nevük), Legyen a nevük `R` és `S` (az `R` éppen ott van, ahová az `r_1` sugár van rajzolva).
Az `RAS` szög tehát az előbbi kiegészítő szög, `180°-α`. Az `SRA` szög pedig akkor `α/2`.
Ez éppen az `RS` ívhez tartozó egyik kerületi szög, aminek a duplája lesz az `RO_1S` középponti szög. Azt a zöld `O_1A` szakasz felezi, tehát `AO_1R=α/2`
Na most az `O_1RC` derékszögű háromszögben `O_1CR∠=45°`, mert `O_1C` felezi a `C`-nél lévő derékszöget. Akkor pedig `RO_1C∠` is 45°.
Így lesz `AO_1C∠=45°+α/2`

Az `O_2BC∠` pedig a `B`-nél lévő `ABC` szög kiegészítő szögének a fele. Az `ABC` szög `90°-α` (mert `ACB` derékszög), a kiegészítője `90°+α`, annak fele `O_2BC∠=45°+α/2`

Tehát `AO_1C∠=O_2BC∠=45°+α/2`, aztán `ACO_1∠=BCO_2∠=45°`, ezért a két háromszög szögei egyformák, hasonlóak egymáshoz.
0