Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nemtudom hogyan kell megoldani :I

Főoldal » Középiskola » Matematika
688
 2x+6 =x-1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
 2x+6 =x-1
Először is értelmezési tartományt számolunk.
Mivel a másodikgyök alatt nem állhat negatív érték, így  2x+6  nagyobb vagy egyenlő mint 0.
2x+6>=0
2x>=-6
x>=-3
Amivel egyenlő a gyök, az sem lehet negatív érték, így x-1 nagyobb vagy egyenlő mint 0.
x-1>=0
x>=1
Mivel x>=1 magába foglalja x>=-3 értékeket, ezért csak az x>=1 tartománnyal kell foglalkoznunk.
Egyenlet megoldása:
 2x+6 =x-1
2x+6=x2-2x+1
x2-4x-5=0
x1,2=(4± (16+20) )/2
x1,2=(4±6)/2
x1=(4+6)/2=5
x2=(4-6)/2=-1
Kijött az egyenletre két megoldás, viszont amit az elején kiszámoltunk, abból kijött, hogy x nagyobb vagy egyenlő mint 1, (x>=1), vagyis az egyenletre kapott két megoldás közül csak az egyik jó, amelyik nagyobb vagy egyenlő, mint 1, vagyis az 5, mert a -1 kisebb mint 1.
x=5
0