Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz àtlói

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1121
A rombusz àtlói 12 és 16 cm.Szàmitsàtok ki aterületèt ès a kerületèt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A területet egyszerűbb kiszámolni:
T= (e*f)/2 ahol e és f a két átló, tehát T=(12*16)/2= 96 cm²
A kerület kiszámolásához meg kell tudnunk a rombusz oldalhosszát. Mivel tudjuk, hogy a két átló merőleges egymásra, és pont középen metszik egymást, így a rombusz tulajdonképp 4 darab derékszögű háromszögre osztható. A háromszög két befogóját a rombusz átlóinak a fele fogja adni. Ezt könnyeben megérted, ha megnézed az ábrát amit mellékeltem. A háromszög átfogója pedig "a" lesz, vagyis a rombusz oldala. Pitagorasz tétellel könnyen ki lehet innen számolni:
a²= 6²+8² --> a=10 cm
A rombusz kerülete pedig értelemszerűen 4*a= 40 cm.
0