Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos tizennyolcszög egyik tulajdonsága

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
834
Legyen egy `r` sugarú körbe írt szabályos tizennyolcszög egy oldala `a`. B‭izonyítsuk be, hogy `a^3+r^3=3ar^2`.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szabályos_tizennyolcszög
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
A bizonyításhoz fejezd ki r segítségével a-t.

Ehhez kösd össze a kör középpontját a sokszög csúcsaival, majd a keletkezett háromszögek egyikében vizsgálódj. Miután ez megvan, csak ellenőrizned kell a fenti képlet helyességét.
0

Egy lehetséges út ennek az egyenlet rendszernek a megoldása
a(1 + 2cosα) = r
a² = 2r²(1 - cosα)
0

Itt a bővített változat.
0