Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lendület

Főoldal » Középiskola » Fizika
639
Mekkora egy 4m magasrol szabadon eső 0,12kg tomegű alma lendülete a foldet ereskor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kezdetben a helyzeti energiája `mgh`, ez alakul az esés végére `1/2mv^2` mozgási energiává. Ebből ki tudjuk fejezni a földet éréskori sebességet:
`mgh=1/2mv^2`
`v=sqrt(2gh)`

A lendület a tömeg és a sebesség szorzata:
`p=mv=m sqrt(2gh)=0.12*sqrt(2*9.81*4)~~1.06\text{kgm}/\text{s}`



Másik megoldás energiák használata nélkül:
Az egyenletesen gyorsuló mozgás képlete szerint `h=g/2t^2`, innen az esés ideje `t=sqrt((2h)/g)`. Ha a test `t` ideig gyorsul `g` gyorsulással, akkor `v=g t=g sqrt((2h)/g)``=``sqrt(2gh)` sebességre tesz szert. A lendület pedig a tömeg és a sebesség szorzata: `p=mv``=``m sqrt(2hg)`, vagyis megkaptuk ugyanazt az eredményt.
Módosítva: 7 éve
0