Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mátrix megoldása m= -1 paraméterre

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
Elakadtam és nem tudom , hogyan kellene tovább vinnem.
m=-1 re kellene.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mátrix, paraméter
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Helyettesítsd be az `m` helyére a `-1`-et:
`-x+y+z=-2`
`5x-2y+z=-2`
`2y+3z=-2`

Add hozzá a második egyenlethez az első ötszörösét:
`-x+y+z=-2`
`3y+6z=-12`
`2y+3z=-2`

Vond ki a harmadik egyenletből a második kétharmadát:
`-x+y+z=-2`
`3y+6z=-12`
`-z=6`

Add hozzá a harmadik egyenletet az elsőhöz, a hatszorosát pedig a másodikhoz:
`-x+y=4`
`3y=24`
`-z=6`

Vond ki a második egyenlet harmadát az elsőből:
`-x=-4`
`3y=24`
`-z=6`

Tehát a megoldások:
`x=4`
`y=8`
`z=-6`
0