Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldja meg az alábbi egyenletet a valós számok halmazán:

Főoldal » Középiskola » Matematika
1039
2·sin x – 1 = 0.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy nagyon alapegyenlet, nem tudom, hogy mi nem érthető, szóval majd írd meg. :)
Átviszed az 1-et, így kapod, hogy 2sin(x)=1
Osztasz kettővel, így:
sin(x)=1/2
Melyik az a szög, melynek szinusza 1/2-ed? (Számológépen 1/2 sin^-1, de ez pont nevezetes szög)
Ez a 30 fok. Azonban a fok nem valós szám, a valós szám a radián, 30 fok pedig megfelel pi/6 radiánnak.
De 180-30 foknak is 1/2 a szinusza (A tükrözés miatt), ez radiánba: 5pi/6
A periódusokat nem felejtjük el hozzáírni, így kapjuk, hogy:
x1=pi/6+k*2pi, ahol k elem az egész számok halmazának, és
x2=5pi/6+k*2pi, ahol k szintén eleme az egész számok halmazának
Így okés? :D
0