Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hozza egyszerűbb alakra az alábbi kifejezést:

Főoldal » Középiskola » Matematika
1039
(3x −5) (3x + 5) − (3x +2) a négyzeten
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(3x −5) (3x + 5) − (3x +2)^2`

Észre kell venni, hogy az első szorzat egy nevezetes szorzat: `(a+b)(a-b)` alakú. Kell tudni fejből ezt:
`(a+b)(a-b)=a^2-b^2`
Vagyis:
`(3x −5) (3x + 5)=(3x)^2-5^2=9x^2-25`

A második tag pedig egy `(a+b)^2` négyzet, azt is kell fejből tudni:
`(a+b)^2=a^2+2ab+b^2`
Most:
`(3x +2)^2=(3x)^2+2·(3x)·2+2^2=9x^2+12x+4`

Ez tehát a két részeredmény, vagyis a két kifejezés kifejtve. Ezek az eredetiben ki vannak vonva. Ezért írjuk le zárójelben a kifejtetteket a kivonással:
`(9x^2-25)-(9x^2+12x+4)`
Ha mínusz van a zárójel előtt, akkor úgy tudjuk eltüntetni a zárójelet, hogy a belsejében minden az ellentettjére alakul:
`=9x^2-25-9x^2-12x-4`
A `9x^2` kiesik, a többit össze kell vonni, ahol lehet (azokat húzd alá):
`=cancel(9x^2) ul(-25) cancel(-9x^2)-12x ul(-4)`
`=-29-12x`

Kész.
0