Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kör átmérőjének két végpontja A(-1; 2) és B(6; -7).

Főoldal » Középiskola » Matematika
1048
Írja fel a kör egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör egyenletéhez kell a középpont és a sugár.

A kör középpontja az átló felénél van. A felezőpont koordinátája pedig a két végpont átlaga:
`O=(A+B)/2=(("-1";2)+(6;"-7"))/2=(("-1"+6;2+("-7")))/2=((5;"-5"))/2=(5/2;"-5"/2)`

A kör sugara pedig az `AO` távolság. Azt Pitagorasszal kell kiszámolni:
Ha meg akarod érteni, hogy mit kell csinálni, rajzold fel az `A` meg `O` pontokat a kockás füzetedben pontosan egy koordináta-rendszerbe, és rajzold be a tengelyekkel párhuzamos oldalakat is.
A Pitagorasz háromszög x irányban ilyen széles:
`O_x-A_x=5/2-("-1")=3/2`
Az y irányban pedig:
`O_y-A_y="-5"/2-2="-9"/2`
magasság persze nem lehet negatív, vagyis fordítva kellett volna kivonni. Tehát `9/2`

Most már jöhet a Pitagorasz:
`r^2=(3/2)^2+(9/2)^2=(9+81)/4=45/2`

Most jutottunk oda, hogy van egy `O(O_x;O_y)` középpont és egy `r` sugár, fel kell írni a kör egyenletét. Ezt a képletet kell megtanulni:
`(bbx-O_x)^2+(bby-O_y)^2=r^2`

Most:
`(bbx-5/2)^2+(bby-(-5/2))^2=45/2`
`(bbx-5/2)^2+(bby+5/2)^2=45/2`

Kész.
0