Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 10 cm sugarú körbe írt téglalap oldalainak aránya 4:5.

Főoldal » Középiskola » Matematika
930
Mekkorák a téglalap oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csinálj szabadkézi rajzot. Nem baj, ha közel sem 4:5 az oldalak aránya!
A téglalap csúcsai `ABCD`. Nevezd úgy a csúcsokat, hogy az `AB` oldal hosszabb legyen, mint a `BC`.
Rajzold bele a téglalap egyik átlóját, mondjuk az `AC`-t.
Ha mindkét átlót berajzolod, akkor jobban lehet látni, hogy az átlók metszéspontja éppen a kör középpontja. Ezt tanultátok valamikor... Minden téglalap köré lehet kört rajzolni, és a kör középpontja az átlók metszéspontja.
Most elég, ha csak az egyik átlót rajzolod be, `AC`-t. Felezd meg az átlót, ott lesz a kör középpontja. Annak a jele legyen `O`.

Az `AC` átló a körnek éppen az átmérője, 10 cm hosszú.
Az `AB` oldalhoz írd oda, hogy a hossza `a`, a `BC` oldalhoz pedig, hogy `b`.
Az `ABC` háromszög derékszögű! Írd fel rá a Pitagorasz tételt:
`a^2+b^2=10^2`
És tudjuk még, hogy az `a` és `b` oldalak aránya `4:5`, pontosabban fordítva, hisz `a` > `b`, szóval az arány `5:4`
`a/b=5/4`

Vagyis fel tudtunk írni két egyenletet a két ismeretlenhez:
`a^2+b^2=10^2`
`a/b=5/4`
Meg kell oldani.

A második egyenletből fejezzük ki mondjuk `a`-t:
`a=5/4 b`
és ezt írjuk az elsőbe:
`(5/4 b)^2+b^2=10^2`
`25/16 b^2+b^2=100`
`25 b^2+16 b^2=1600`
`41b^2=1600`
`b^2=1600/41`
Ennek megoldása pozitív vagy negatív `b` is lehet, de nekünk csak a pozitív érték kell, hisz az oldal hossza nem lehet negatív. Írd oda, hogy "pozitív `b` kell csak". Aztán vonjunk gyököt:
`b=sqrt(1600)/sqrt(41)`
`b=40/sqrt(41)`

Aztán az `a` oldal:
`a=5/4 b=5/4·40/sqrt(41)=50/sqrt(41)`

Kész.
0