Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7, 8 feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
493
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
7)
a) Állandóasult állapotban az ideális tekercs simán csak olyan, mintha vezeték lenne, nincs ellenállása. Vagyis az U feszültségre csak az `R_t` ellenállás van kapcsolva. Számold ki.

b) `τ=L/R`

c) Kikapcsoláskor ugyanaz az áram folyik, mint előtte icipici idővel, vagyis amit a)-ban kiszámoltál.
Ez az áram áthalad az `R_t` valamint az `R` ellenállásokon, amiken lesz ekkora feszültség: `I·(R_t+R)`
A tekercsben ugyanekkora nagyságú, ellentétes irányú feszültség kell indukálódjon, hogy a hurokban a feszültségek összege 0 legyen. (Huroktörvény)

8)
A LED-en `U_(AK)` feszültség esik. Az előtétellenálláson eső feszültség plusz a LED feszültsége együtt pont annyi, mint a tápfeszültség (U), vagyis `U_R=U-U_(AK)`
A körben mindenhol `I_(AK)` áram folyik, úgyhogy Ohm törvénnyel ki tudod számolni az ellenállás értékét:
`R=U_R/I_A`

Ha két LED van sorbakötve, akkor `U_R=U-2·U_(AK)`, minden más ugyanúgy megy.
0