Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos

Főoldal » Középiskola » Fizika
1645
Egy izzó ellenállása 20 °C hőmérsékleten 3,44Ω. Áramfelvétele 14 V üzemi feszültségen 357mA.
a) Mekkora az izzó ellenállása és teljesítménye 14V üzemi feszültségen?
b) Számítsa ki az izzószál hőmérsékletét 14V üzemi feszültségen,ha az izzószál anyaga volfrám,és hőmérsékleti tényezője a=0,004 1/°C!


Megoldás:
a) A gépjárműizzó ellenállása és teljesítménye:


b) Az izzószál hőmérséklete:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
Az izzó ellenállásához csak az Ohm-törvényt kell tudni: `R=U/I=14/0.357~~39.22 Omega`. A teljesítmény: `P=UI=14*0.357~~5\text{W}`.

b)
`T_0=20°\text{C}` hőmérsékleten az ellenállás `R_0=3.44 Omega`, az ismeretlen `T` hőmérsékleten pedig `R=39.22 Omega`. Az ellenállás hőmérsékletfüggésének képlete:
`R = R_0 (1 + alpha (T-T_0))`

Kifejezve ebből az ismeretlen hőmérsékletet:
`T=T_0+(R-R_0)/(alpha R_0)``=``20+(39.22-3.44)/(0.004*3.44)``~~``2620°\text{C}`
0